Pachnie
w całym domu. Ciężki pudrowy zapach unosi się w powietrzu, drażniąc
swoją intensywnością nozdrza. Teraz jest odpowiednia pora, aby w
czerwcowe południe pomyśleć o zimowych wieczorach
i zamknąć w słojach
odrobinę lata oraz ... zdrowia.
Tak też poczyniłam.
Maleńki -WSZYSTKOMAJĄCY kwiatek czarnego bzu.
Białe płatki...tyle dobra w tym malutkim świecie....
zaraz będzie się robił syrop.
W ciepły, słoneczny dzień czerwcowy udaj się do miejsca, (lub wyślij chłopa, to ci przyniesie dwie wielgachne torby, a co się tam może będziesz nudzić kobieto) gdzie do asfaltu daleeeko, daleeeko,
i z krzewu bzu dzikiego narwij jego kwiatostanów, zanim kwiat zacznie się osypywać. Zetnij te wspaniałe, pełne białokwiecia baldachy nie zapominając, aby zostawić ich pewną część na krzewie, aby część z nich mogła zaowocować i ozdobić krzew koralami czarnych kulek. Te czarne kuleczki, to również ogromne bogactwo natury, (można te granatowo-czarne kulki w jesienny czas spożytkować na soki).
Zerwane baldachimy umieść w zacienionym miejscu i pozwól, aby żyjątka, które lubią ich gościnne progi wyszły na spacer ;) Mieszańcy już wyszli, to teraz oglądamy i usuwamy zasuszone kwiatuszki.
Kwiaty gotowe...
Czas przygotować syrop, zalecany w celu wzmocnienia organizmu.
WSZYSTKOMAJĄCE kwiaty odcinaj bezpośrednio nad naczyniem w którym będziesz przygotowywać syrop tak, by zachować jak najmniejsze części zielonych
gałązek ( mogą nadać syropowi gorzkiego posmaku). Im więcej kwiatów, tym mocniejszy będzie produkt końcowy.
Kiedy kwiaty są oberwane przygotowuj zalewę :
Zagotowuj wodę z cukrem,
kwaskiem i cytryną pokrojoną w plastry(cytrynę dokładnie wyszoruj-ofkors! )
Gorącym płynem zalej kwiaty tak, aby wszystkie były zakryte syropem. Przykryj i odstaw na 2-4 dni.
Zawartość delikatnie mieszaj mniej więcej raz dziennie.
Kiedy przyjdzie czas, dokładnie odfiltruj syrop przez gazę i przelej do wyparzonych
butelek. Jeśli chcesz przechowywać go dłużej i raczyć się nim kiedy śnieg pokryje świat, radzę syrop pasteryzować 10-15 minut. Po otwarciu syrop przechowuj w lodówce.
Pij NA ZDROWIE
Pij NA ZDROWIE
Syrop z kwiatów czarnego bzu.
Składniki:
ok. 50 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
1 litr wody
kwasek cytrynowy 3 łyżeczki
sok z 2 cytryn
1 kg cukru.
***************************************
Kwiaty bzu czarnego:
- działają wykrztuśnie
- rozrzedzają katar
- działają napotnie
- mają działanie antywirusowe
- chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych
- wzmacniają odporność
- działają moczopędnie
- wzmacniają naczynia włosowate
- stabilizują krwiobieg
- uśmierzają ból, w tym ból głowy
- chłodzą
- działają oczyszczająco
- wychwytują wolne rodniki
- przyspieszają przemianę materii
- przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy
- łagodzą stany zapalne skóry
Substancje zawarte w kwiatach bzu czarnego
- olejki eteryczne
- flawonoidy
- flawonole
- glikozydy flawonolowe (m.in. rutyna)
- n-parafiny
- substancje nieorganiczne (mineralne)
- kwasy fenolokarbonowe (kwas kumarynowy, kwas kawowy, kwas ferulowy)
- sambunigryna (glikozyd kwasu pruskiego)
- śluzy i garbniki
- sterole
- triterpeny
- cholina - obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie; syntetyzowana jest składnikiem lekarstw na choroby wątroby i choroby nowotworowe
Prócz tego bez czarny jest bogaty w witaminy i minerały. Znajdziesz w nim:
beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6,
C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. poza tym czarny bez zawiera
pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk.
Źródło: Angela Martens
"Czarny bez zdrowie z natury"; Ellen Heidböhmer "Czarny bez dla
zdrowia i urody"
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz