To ona doprowadzi cię do łez i do uśmiechu...
a na imię jej CEBULA.
Przepis na waćpannę cebulankę .
Piękna, krągła, apetyczna ta waćpanna. Do tego okaz zdrowia.
Przy niej wypłaczesz oczęta i z nią przeżyjesz rozkosze...podniebienia.
Wystarczy ją nafaszerować i już po łzach, już uśmiech wykwita na twarzy ...ach... cebulo...
Farsz może być jak kto i co lubi ( farszem może być posiekana i podsmażona cebula ze środka,
wymieszana z rozdrobnionym łososiem, mozzarellą, parmezanem, lub innym serem, natką pietruszki, pieprzem i solą oczywiście.
Skropione lekko oliwą i posypane na koniec parmezanem lub innym serem.
Zapiekane około 30 minut.
Ludzie, no jestem głodnaaaa.
Przygotowanie 20 min zresztą jak kto bystry, może szybciej ;)
Duszenie 45 min
Koszt porcji - koszt nie gra roli ;)
Przepis na 4 porcje: czyli każdemu po jednemu :)
- 4 duże cebule
- 35 dag mięsa mielonego(mieszane)
- pół pęczka posiekanej natki -takiej w sprzedaży nie ma, więc trza posiekać ...
- jajko
- 2 łyżki oleju
- czubata łyżka bułki tartej
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- pół szklanki śmietany 18 proc.
- majeranek
- tymianek jak kto lubi.
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Obierz waćpannę Cebulę, przekrój na pół, wydrąż jej wnętrze.
Połowę bogatego wnętrza, (miąższu znaczy się) posiekaj, dokładnie wymi eszaj z mięsem, jajkiem, bułką tartą, natką, dopraw majerankiem, tymiankiem(jeśli lubisz), solą i pieprzem.
2. Tak przygotowaną masą mięsną nadziej puste wnętrze...napisałam puste @_@ o przepraszam,
wydrążone cebule.Przecież cebulka na takie bogactwa, jej wnętrze nie może być pustae
3. W dużym garnku rozgrzej olej, zrumień pozostały miąższ cebulowy, ułóż nafaszerowane cebule, podlej bulionem, przykryj i duś na średnim ogniu około 35 minut. Po tym czasie do sosu wlej śmietanę, gotuj kolejne 10 minut.
lub...CEBULA FASZEROWANA PIECZARKĄ.
"o la boga goście idą".
- cebula - 14 sztuk
- Przyprawa typu wegeta
- Fix Spaghetti lub inny ulubiony 2 opakowania
- Pieczeń wołowa lub inna wędlina - 30 dekagramów
- ząbek czosnku - 2 sztuki
- ryż - 0.5 szklanki
- pieczarki - 20 dekagramów
- żółty ser - 10 dekagramów
- natka pietruszki - 1 pęczek
1. Cebulę gotuj kilka minut w lekko osolonym wrzątku. (Cebulę trzeba obgotować, żeby zmiękła).
Zetnij wierzchy( obciąć od ogonka i wydrążyć zostawiając dwie - trzy warstwy zewnętrzne)
Wydrąż środki, posiekaj je.
2. Pieczarki drobno pokrój. Ryż ugotuj na sypko. Pieczeń pokrój w paseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę, natkę pietruszki posiekaj.
3. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekane środki cebul, oddzielnie przesmaż pieczarki.
4. Ryż wmieszaj z pieczenią lub inną wędliną , pieczarkami, natką pietruszki i czosnkiem . Dopraw do smaku(wegetą).
5. Cebulę napełnij farszem, włoż do żaroodpornego naczynia.
6. Fixy Spaghetti ,albo inny ulubiony,wymieszaj z 0,5 litrem wody i dodaj wcześniej przesmażoną cebulkę.
7. Przygotowany sos wlej do cebul i piecz ok. 40 minut w temp 180 stopni.
Po 30 minutach wyjmij cebule i posyp serem. Wstaw do zapieczenia na 10 minut.
No ludzie, trzymejta mnie, jak ja lubiete waćpannę.
Smacznego.
Do towarzystwa jej waćpanny Cebuli , zaproś...Kulki ryżowe lub ryż na sypko.
Do tych można wykorzystać "pozostałości z farszu lub wedle smaku i inwencji
dodać do kulek, co tam kto wymyśli.
Kuleczki ryżowe powinny być ciepłe, więc układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową,przykrywamy też aby nie wyschły .Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 10 minut. Kuleczki układamy do miseczki dekorujemy np. zieleninką lub polewamy powstałym podczas zapiekania cebulki sosem.
Jak ugotować ryż nie piszę...jakby kto nie wiedział, opakowanie w którym ryż stacjonuje,tę wiedzę zawiera.
JEJ WYSOKOŚĆ CEBULA- Dlaczego warto jeść cebule? "Społeczeństwo wytrwało dzięki cebuli i za to należy się jej pomnik" - powiedział Mer Drohobycza Mykoła Huk na naradzie w miejscowym ratuszu. Przeczytajcie, czym cebula zasłużyła sobie na takie wyróżnienie...
Wikipedia pisze:
Cebula zwyczajna,(ludzie zwyczajna z takim dobrem... to tylko nadzwyczajna!!!)
cebula jadalna, czosnek cebula (Allium cepa L.) – gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Środkowej, obecnie nie rośnie dziko, występuje tylko w uprawie. Botaniczna nazwa tej rośliny to czosnek cebula, w użyciu jest jednak głównie nazwa cebula.
Składniki pokarmowe | Witaminy | Składniki mineralne | |||
---|---|---|---|---|---|
woda | 89,11 g | witamina A | b.d. | magnez | 0,129 mg |
energia | 40 kcal | witamina B1 | 0,046 mg | fosfor | 29 mg |
błonnik | 1,7 g | witamina B2 | 0,027 mg | żelazo | 0,21 mg |
białko | 1,1 g | witamina B6 | 0,12 mg | sód | 4 mg |
tłuszcze | 0,1 g | witamina C | 7,4 mg | wapń | 23 mg |
węglowodany | 4,24 g | witamina PP | 0,116 mg | potas | 146 mg |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz