wtorek, 13 listopada 2012

Marchewkowe pole.

                                                      Marchewkowe pole.


Czyli o tym,
niech was nie zwiedzie ten apetyczny korzeń,
               bo nawet marchewki mogą być bombowo kaloryczne.

 Żeby, zagłuszyć wyrzut sumienia( a taki posiadam zawsze tuż po zjedzeniu ciasta) postanowiłam wypróbować przepis z marchewką. 

Marchewka, samo zdrowie, no tak? No tak.
To i na sumieniu lżej będzie.Przecież dobry humor, zawsze w cenie.
Tak więc zabierając się zasadniczo za swoje cenne zdrówko, 
nabądź w sklepie metodą zakupu takich oto składników : 
Marchewkę -samo zdrowie + inne dodatki.
Kiedy już wszystko zakupione,zbieramy się do domu i pieczenie w ruch. 

Składniki  do Marchewkowego Pola.


4 jajka.
1 szklanka cukru.
¾ szklanki oleju.
 2 szklanki mąki.
 2 w przypływie szaleństwa 3-szklanki startej na drobnych oczkach marchewki - pamiętajmy- samo zdrowie!!!
1 łyżeczka proszku do pieczenia. cynamon,
gałka muszkatołowa
bakalie-  
rodzynki,posiekane orzechy włoskie,skórka pomarańczowa jak kto lubi( o w życiu, nie lubię). Może być ananas pokrój go ,nic się nie bój  (to plotka że,podobno niedawno wyszedł z puszki) , wiórki kokosowe(50gram),dodaj to co zechcesz,wedle osobistych, ulubionych dodatków. No po prostu dodajta co chceta ;)

Składniki na kołderkę/czy pierzynkę, czyli polewę ?
 

- do śnieżnej pościeli potrzeba:
  • 400 g cukru pudru (można mniej)
  • 100 g naturalnego serka.
  • 50 g masła
Mikserem ucieram masło z cukrem,dodaję serek,mieszam
Wstawiam do lodówki, aby polewa lekko stężała.

 Można zrobić wersję z śmietanką 30% (można i to i to, na bogato, jak to młodzież mówi).

Jaja ubijamy (bez obaw o konsekwencje)  z cukrem.

Dalej po kolej dodajemy olej (wymiąchać) + mąkę + proszek do pieczenia+cynamon i szczyptę sproszkowanej gałki (muszkatołowej ,oczywiście) +zdrową żywność, czyli marchewkę + bakalie, też samo zdrowie.
 Wymieszane, wlewamy do naczynia/formy i wkładamy do piekarnika ok 180 stopni ,
na około 40/45 min( każdy swój piecyk zna, kiedy przypala znienacka lub nie dopieka)więc dostosować.
Żeby nie było aż tak zdrowe...bo nie trza się od norm odchylać.
Na uwieńczenie dzieła pokrywamy Marchewkowe pole, warstwą śnieżnej bieli.
czyli ciasto pod pierzynką z :
Serek naturalny  ja używam z biedronki( zadziwiające ile z biedronki można zrobić) ...
tak więc serek + cukier w ilości 2 łyżków i śmietanka 30 % a co tam .
Co ja wam będę kalorie wyliczać, a za boga tego nie zrobię, tym bardziej ,że przecież ....marchewka !!!
Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy na 2 części i ...
zaraz chwileczkę, nie,nie kroimy w pionie,jeszce nie jemy!
W poziomie,do przełożenia polewą i pokrycia kołderką i dolodówki.na chwilkę
Na prawdę, wiem, też się trzymam ostatkiem sił.














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz