sobota, 30 marca 2013

Sernik w kratkę.

Przepis na...Sernik w kratkę, czy też bez, co się ze świętami kojarzy .
A, że takie właśnie są, choć za oknem śnieg się bieli, zamiast trawka zielenią przebijać,przywołując wiosnę. To i takowy poczyniłam. Tradycyjny, aksamitny i pełen bakalii,będzie się pysznił na wielkanocnym stole.A i z tej okazji świątecznej życzenia Wesołego alleluja zostawiam.
 Do sernika w kratkę weź:
Składniki masy:

80 dag tłustego sera do serników ( u mnie wiaderkowy,znów się wstydzę)
1/2 kostki masła
  7 jaj
1 szklanka  cukru
zapach waniliowy.
1 budyń śmietankowy/waniliowy (z przewagą tego drugiego ;)
  rodzynki (ilość wedle upodobania) ja lubię rodzynki w serniczku ,więc nie żałuje,a co...
 Do ciasta na dużą blachę:

  • ok.2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek(4 żółtka+1 całe jajko)
  • 1 kostki masła(lub margaryny)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli,wiadomo do ubijania jaj, znaczy się białek,oczywiście. 
Przygotowujemy kruche ciasto: siekamy masło z mąka i cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, całe jajko, szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wsadzamy  do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta odkrawamy mniej więcej 3/4 rozwałkowujemy, wykładamy dno blachy,  TU dokładniej co i jak ;)
W czasie kiedy ciasto jest w lodówce,zabieramy się do masy...
 Wykładamy twaróg do miseczki,wrzucamy rodzynki.
 Oddzielamy żółtka od białek.
 Ucieramy na puch masło z 3/4cukru. Dodajemy stopniowo żółtka.Wszystko dodać do sera, wymieszać.Dodać budyń waniliowy i zapach.Delikatnie wymieszać.
Na końcu delikatnie dodajemy białka ubite na sztywno z pozostałą częścią cukru. Gotową masę serową wylewamy na spód. Wierzch ozdabiamy kratką zrobioną z cienkich paseczków zrobionych z pozostałego ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika kratkę smarujemy rozbełtanym białkiem.
Pieczemy w temperaturze180°C przez około 70-90 minut.
Powiem krótko(napisze raczej)
No ludzie!
Jak ja ten sernik lubię...


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz