piątek, 19 czerwca 2015

Syrop z kwiatów czarnego bzu.

Pachnie w całym domu. Ciężki pudrowy zapach unosi się w powietrzu, drażniąc swoją intensywnością nozdrza. Teraz jest odpowiednia pora, aby w czerwcowe  południe pomyśleć o zimowych wieczorach
 i zamknąć w słojach odrobinę lata oraz ... zdrowia. 
Tak też poczyniłam.
Maleńki -WSZYSTKOMAJĄCY kwiatek czarnego bzu.
Białe płatki...tyle dobra w tym malutkim świecie....
zaraz będzie się robił syrop.


W ciepły, słoneczny dzień czerwcowy udaj się do miejsca, (lub wyślij chłopa, to ci przyniesie dwie wielgachne torby, a co się tam może będziesz nudzić kobieto) gdzie do asfaltu daleeeko, daleeeko,
 i z krzewu bzu dzikiego narwij jego kwiatostanów, zanim kwiat zacznie się osypywać. Zetnij te wspaniałe, pełne białokwiecia baldachy nie zapominając, aby zostawić ich pewną część na krzewie, aby część z nich mogła zaowocować i ozdobić krzew koralami czarnych kulek. Te czarne kuleczki, to również ogromne bogactwo natury, (można te granatowo-czarne kulki w jesienny czas spożytkować na soki).
Zerwane baldachimy umieść w zacienionym miejscu i pozwól, aby żyjątka, które lubią ich gościnne progi wyszły na spacer ;) Mieszańcy już wyszli, to teraz oglądamy i usuwamy zasuszone kwiatuszki.
Kwiaty gotowe...  
Czas przygotować syrop, zalecany w celu wzmocnienia organizmu.
WSZYSTKOMAJĄCE  kwiaty odcinaj bezpośrednio nad naczyniem w którym będziesz przygotowywać syrop tak, by zachować jak najmniejsze części zielonych gałązek ( mogą nadać syropowi gorzkiego posmaku). Im więcej kwiatów, tym mocniejszy będzie produkt końcowy.
Kiedy kwiaty są oberwane przygotowuj zalewę : 
Zagotowuj wodę z cukrem, kwaskiem i cytryną pokrojoną w plastry(cytrynę dokładnie wyszoruj-ofkors! )
Gorącym płynem zalej kwiaty tak, aby wszystkie były zakryte syropem. Przykryj i odstaw na 2-4 dni.
Zawartość delikatnie mieszaj  mniej więcej raz dziennie. Kiedy przyjdzie czas, dokładnie odfiltruj syrop przez gazę i przelej do wyparzonych butelek. Jeśli chcesz przechowywać go dłużej i raczyć się nim kiedy śnieg pokryje świat, radzę syrop pasteryzować 10-15 minut.  Po otwarciu syrop przechowuj w lodówce.
Pij NA ZDROWIE

Syrop z kwiatów czarnego bzu.

Składniki:
ok. 50 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
1 litr wody
kwasek cytrynowy 3 łyżeczki
sok z 2 cytryn
1 kg cukru.
 

*************************************** 

Kwiaty bzu czarnego:

  • działają wykrztuśnie
  • rozrzedzają katar
  • działają napotnie
  • mają działanie antywirusowe
  • chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych
  • wzmacniają odporność
  • działają moczopędnie
  • wzmacniają naczynia włosowate
  • stabilizują krwiobieg
  • uśmierzają ból, w tym ból głowy
  • chłodzą
  • działają oczyszczająco
  • wychwytują wolne rodniki
  • przyspieszają przemianę materii
  • przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy
  • łagodzą stany zapalne skóry

Substancje zawarte w kwiatach bzu czarnego

  • olejki eteryczne
  • flawonoidy
  • flawonole
  • glikozydy flawonolowe (m.in. rutyna)
  • n-parafiny
  • substancje nieorganiczne (mineralne)
  • kwasy fenolokarbonowe (kwas kumarynowy, kwas kawowy, kwas ferulowy)
  • sambunigryna (glikozyd kwasu pruskiego)
  • śluzy i garbniki
  • sterole
  • triterpeny
  • cholina - obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie; syntetyzowana jest składnikiem lekarstw na choroby wątroby i choroby nowotworowe

Prócz tego bez czarny jest bogaty w witaminy i minerały. Znajdziesz w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk.
Źródło: Angela Martens "Czarny bez zdrowie z natury"; Ellen Heidböhmer "Czarny bez dla zdrowia i urody"











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz