Może i zdjęcie
nie jest wybitne ale smak z całą pewnością!
- 2 szklanki mąki,
- 5 żółtek,
- 1/4 kostki masła
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 6 łyżeczki cukru (ja daje waniliowy1/2)
- 1-2 łyżki octu lub spirytusu
- szczypta soli
- smalec do smażenia faworków,opcjonalnie olej
- cukier puder na posypkę.
- ręczniki papierowe do osączania.
Mówią, że dobry
bajer, to połowa roboty...hmmm...
Z całą pewnością dobry przepis, to
połowa sukcesu, a więc nie zapomnijcie o tym, że:
mąkę do ciasta należy przesiać i nie
dodawać jej zbyt dużo;
ciasto faworkowe vel chruścikowe
powinno mieć konsystencję ciasta pierogowo-kluskowego.
Więc, nakładamy
fartuszek kuchenny i...
do roboty.
Z mąki usyp kopiec ( kreta, Kościuszki jak tam
wolisz)
W kopcu zrób zagłębienie, niczym w kraterze,
Oddziel białko od żółtek - nie mogłam się oprzeć
hihihi
deezajn.pl
|
zagniatamy, zagniatamy, mija kilka minut, a
my... zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto traktujemy... wałkiem lub pałką
(zależy od doświadczeń czym witamy męża powracającego nad ranem z całonocnej
balangi).
Robimy to absolutnie oczywiście w celu napowietrzenia
ciasta, czyli wtłoczeniu w ciasto jak największej ilości powietrza ( przy
okazji nie da się ukryć, nabieramy wprawy w razie zaistniałej
sytuacji opisanej wyżej- będzie jak znalazł, co?)
Działania te przeprowadzamy w czasie około min. 5-10
minut.
-Teraz ciasto musi "odpocząć", (że nie wspomnę o sobie po takiej naparzance, ufff.)
Zawijamy ciasto w folię
spożywczą i schładzamy przez co najmniej 30 min w lodówce.
Z lodówki można zabrać schłodzone
piwo, albo loda jak tam kto woli...
Czas mija, piwo się skończyło( w
sumie można też chrusty vel faworki z piwem zrobić, ale co wtedy pić w czasie
przerwy?)
Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem jak to nie ma (tak jak ja), to nożykiem wykrajać prostokąty.
Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór, czyli owo nacięcie.
Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór, czyli owo nacięcie.
Smażyć w gorącym tłuszczu, z obu stron, na
złoty kolor.
Odsączyć na ręczniczku papierowym.
Odsączyć na ręczniczku papierowym.
Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Gdyby ktoś jednak wolał przerwie zjeść lody, a piwo dodać do faworków vel chrustów,
oto przepis .
Faworki na
piwie
Składniki:
- 3 żółtka
- piwo jasne (objętościowo tyle, ile żółtek, np 1/3 szklanki żółtek i 1/3 szklanki piwa)
- mąka (tyle, ile zabierze ciasto)
- oraz
- cukier puder do posypania gotowych faworków
- smalec do smażenia
Ilość składniki można
oczywiście powiększyć, zależ ile gąb będzie chrusty vel faworki zajadać.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz