czwartek, 18 lipca 2013

Kokos i jagoda, będzie zgoda?

Ciąg dalszy...
Będąc na wizycie w wiejskiej posiadłości u zaprzyjaźnionych Państwa K. 
Miałam przyjemność zakosztować torcika bezowego. 
Wyprodukowanego przez przezdolne rączki Pani domu.
O matuleńko, a w życiu lepszego żem nie jadła ( znaczy w ogóle nie jadłam torcika akurat)
 ale wiem, że był najlepszy na świecie(znaczy się dopóki nie zrobię go sama hahaha). 
Ale nie o torciku, bo już było we wcześniejszym wpisie/przepisie.
Tylko o  żółtkach, co od tego torciku pozostały. 
A że jest ich 8 to i wyrzucić żal. W myśl zasady, oszczędzają bogaci  :D .....innym się też opłaci.
To właśnie te 8 żółteczek zapakowałam do ciasta z kokosami.
No a, że kokosowe smaki, to ja pasjami.mmmniam. To pominąć tegoż nie mogłam
A, zapomniałąm, czy już mówiłam coś na temat kalorii ? Nie?!
No to mówię...mam to ...w .... piekarniku hahaha.
A poniżej przepis na... 
Kokos i jagoda, będzie zgoda?
Lato, lato wszędzie, zwariowało,oszalało... w związku z tym, przepis na letnie smaki i letnie ciasto ze: świeżymi jagodami lub borówką amerykańską. Oczywiście po sezonie można użyć również owoców mrożonych. Dolna część czyli filar ciasta to zwarte, mooocno kokosowe ciasto. Górna część, wizytowa żec by można, jest bardzo delikatna i intensywnie jagodowa. Masa owa popisowo/wizytówkowa zrobiona została z owoców, serka mascarpone i bitej śmietany.



Składniki:
Ciasto kokosowe:
  • 45g mąki pszennej
  • 45g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g wiórków kokosowych
  • 70g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 8 żółtek
  • 150ml wody
Masa jagodowa lub borówkowa:
  • 250g serka mascarpone
  • 500g jagód (lub borówki amerykańskiej)
  • 50g cukru pudru
  •   4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
Działanie, czyli sposób przygotowania:
  1. Wiórki kokosowe zalać 150ml wrzącej wody, przykryć i odstawić na co najmniej godzinę do napęcznienia.
  2. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy,wsypać do dużej miski i wymieszać Dodać wiórki . Całość wymieszać.
  3. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dobry sposób (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30/40 min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. (Sprawdzić ciasto patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Kiedy ciasto się piecze, my nie leniuchujemy, tylko zabieramy się by : Przygotować masę jagodową. Jagody (lub borówkę) umyć, osuszyć i zmiksować np. blenderem. Dodać cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać na gładką masę.
  6. Żelatynę rozpuści, a następnie wymieszać z masą jagodową. Masę pozostawić, aż zacznie tężeć. Można wstawić ją do lodówki.
  7. Śmietankę ubić na sztywno. Po czym delikatnie dodawać do masy jagodowej.
  8. Ciasto kokosowe przełożyć do tortownicy lub zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć masę. Na górę posypać jagódkami.
  9. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3godz.
Potem zajadać, zajadać, zajadać, ale to już znacie.
Zatem- Smacznego.




















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz