czwartek, 4 lutego 2016

Faworki vel chruściki.



Może i zdjęcie nie jest wybitne ale smak z całą pewnością!

  • 2 szklanki mąki,
  • 5 żółtek, 
  • 1/4 kostki masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 6 łyżeczki cukru (ja daje waniliowy1/2)
  • 1-2 łyżki octu lub spirytusu
  • szczypta soli 
  • smalec do smażenia faworków,opcjonalnie olej
  • cukier puder na posypkę. 
  • ręczniki papierowe do osączania.
 Mówią, że dobry bajer, to połowa roboty...hmmm...
Z całą pewnością dobry przepis, to połowa sukcesu, a więc nie zapomnijcie o tym, że:
mąkę do ciasta należy przesiać i nie dodawać jej zbyt dużo; 
ciasto faworkowe vel chruścikowe powinno mieć konsystencję ciasta pierogowo-kluskowego.

Więc, nakładamy fartuszek kuchenny i...


do roboty.

Z mąki usyp kopiec ( kreta, Kościuszki jak tam wolisz)
W kopcu zrób zagłębienie, niczym w kraterze, 


Oddziel białko od żółtek - nie mogłam się oprzeć hihihi


deezajn.pl 



 Żółtka wlej do krateru.
pl.dreamstime.com
Dodaj pozostałe składniki mieszamy i...
 zagniatamy, zagniatamy, mija kilka minut, a my... zagniatamy ciasto. 

Zagniecione ciasto traktujemy... wałkiem lub pałką (zależy od doświadczeń czym witamy męża powracającego nad ranem z całonocnej balangi).
Robimy to absolutnie oczywiście w celu napowietrzenia ciasta, czyli wtłoczeniu w ciasto jak największej ilości powietrza ( przy okazji  nie da się ukryć, nabieramy wprawy w  razie zaistniałej sytuacji opisanej wyżej-  będzie jak znalazł, co?)
Działania te przeprowadzamy w czasie około min. 5-10 minut. 

-Teraz ciasto musi "odpocząć", (że nie wspomnę o sobie po takiej naparzance, ufff.)
Zawijamy ciasto w folię spożywczą  i schładzamy przez co najmniej 30 min w lodówce.
Z lodówki można zabrać schłodzone piwo, albo loda jak tam kto woli... 
Czas mija, piwo się skończyło( w sumie można też chrusty vel faworki z piwem zrobić, ale co wtedy pić w czasie przerwy?)

Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem jak to nie ma (tak jak ja), to nożykiem wykrajać prostokąty.
Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór, czyli owo nacięcie.
Smażyć w gorącym tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor. 
Odsączyć na ręczniczku papierowym.
Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).

Gdyby ktoś jednak wolał przerwie zjeść lody, a piwo dodać do faworków vel chrustów, 
oto  przepis .


Faworki na piwie
Składniki:
  • 3 żółtka
  • piwo jasne (objętościowo tyle, ile żółtek, np 1/3 szklanki żółtek i 1/3 szklanki piwa)
  • mąka (tyle, ile zabierze ciasto)
  • oraz
  • cukier puder do posypania gotowych faworków
  • smalec do smażenia
 Ilość składniki można oczywiście powiększyć, zależ ile gąb będzie chrusty vel faworki zajadać.




SMACZNEGO :)